ru | ua | en
Інформація
аыф
Пошук

Білкова дієта: меню, користь та протипоказання

Про білкову дієту не чув лише лінивий. І хоча цей режим харчування викликає чималі суперечки та дискусій у колах щодо харчування та здоров'я, він залишається досить популярним вже довгі роки. Одні користуються такою методикою, щоб скинути вагу, інші використовують як ефективний засіб для досягнення спортивних цілей. У цій статті ми постаралися зібрати повну інформацію про білкову дієту: що це, як вона працює, основні принципи харчування, позитивні та негативні сторони. Ми запропонуємо вам зразкове меню на тиждень, а також підкажемо, як уникнути проблем зі здоров'ям та отримати максимальну користь при білковому раціоні.

Що таке білок і чому він важливий для організму? 

Що таке білок і чому він важливий для організму

Білок – основа життя - одна із трьох головних макроелементів поруч із вуглеводами і жирами. Він складається з ланцюжка замінних та незамінних амінокислот. Замінні амінокислоти організм здатний синтезувати сам, а незамінні повинні надходити з їжі. До недавнього часу вченим було відомо про 150 видів амінокислот, але їх перелік постійно зростає. Білки мають настільки різну структуру, відрізняючись кількістю та варіаціями амінокислот, що в нашому тілі неможливо знайти дві ідентичні молекули.

Функціональна роль білка в організмі:

➦ Ферментативна. Більшість ферментів є білками, відповідальними за сотні хімічних реакцій в організмі. Дисбаланс ферментів призводить до збоїв у роботі різних систем організму: метаболізму, травлення, згортання крові тощо.

➦ Гормональна. Білки входять до складу гормонів і є хімічними месенджерами, що покращують зв'язок між клітинами. Одні білки синтезуються ендокринними тканинами та є гормонами, інші допомагають взаємодіяти різним клітинам організму, забезпечуючи гормональний баланс.

➦ Транспортна. Транспортує важливі молекули, наприклад, гемоглобін, який переносить кисень до клітин.

➦ Рухова. Актин та міозин – білки, при з'єднанні яких утворюється актоміозин – ключовий елемент скорочувальних м'язів. При інтенсивних заняттях спортом м'язові волокна руйнуються, а за для їх відновлення та зростання необхідний будівельний матеріал - протеїн. Достатня кількість білка в раціоні спортсмена є неодмінною умовою для отримання необхідної м'язової маси та підвищення витривалості – ключових факторів досягнення високих спортивних результатів.

➦ Будівельна. Білок входить до складу кератину, колагену та еластину, що є структурною одиницею кісток, шкіри, волосся та зв'язок, та відповідальні за здатність тканин розтягуватися та скорочуватися.

➦ Захисна. Антитіла, що виробляються імунною системою – це білкові сполуки плазми, які забезпечують захист організму від патогенних мікробів та вірусів. Крім того, за допомогою спеціальних білків під назвою фібриноген та тромбін запобігає крововтраті при пошкодженнях капілярів та судин на поверхні шкіри.

➦ Енергетична. Білок використовують як додаткове джерело енергії: при розпаді 1 г білка виділяється 17,6 кДж енергії.

➦ Регуляторна. Забезпечує регулювання концентрації кислот у крові та інших рідинах організму. Так, білок гемоглобін відповідає за підтримку нормального рівня pH у крові.

Крім перелічених, білок виконує ряд інших функцій: сигнальну, генно-регуляторну тощо.

Дисбаланс між споживанням білка та потребою в ньому призводить насамперед, до втрати м'язової маси зі серйозними наслідками для стану здоров'я людини загалом у зв'язку з погіршенням імунітету, а також відбивається на стані шкіри, волосся та нігтів.

У чому суть високобілкової дієти? 

У чому суть високобілкової дієти

Потреби в білку в рамках норми споживання для здорових дорослих становить 0,8 г протеїнів на кілограм ваги на день. При високобілковому харчуванні воно може сягати 1,6 до 2 г протеїнів на кілограм ваги щодня (чи 25-35% калорій з білка). Білки повинні становити понад половину добового раціону. При цьому жири та вуглеводи повністю не виключаються, але максимально обмежуються.

Дієти для схуднення з підвищеним вмістом білка існують з 1970-х років і регулярно оновлюються відповідно до нових продуктів або рецептур. Вони базуються на необмеженому споживанні м'яса, яєць та риби при кожному прийомі їжі та варіюються від методики, розробленої П'єром Дюканом, до харчування, заснованого на протеїнових шейкерах та широко поширених у спорті.

Суть дієти у тому, щоб різко скоротити кількість вуглеводів, які потрапляють в організм із їжею і є основними джерелами енергії. У відповідь на це організм починає шукати нове "паливо" й знаходить його у вигляді глкогену та жирових запасів.

Велика кількість білка дозволяє зберегти м'язову масу, а при достатніх фізичних навантаженнях наростити її. Шляхом скорочення жирів та вуглеводів у раціоні та заміни їх білками можна добре насититися та зменшити почуття голоду, яке зазвичай виникає при дотриманні низькокалорійної дієти.

Наголос у білковому раціоні робиться на молочних продуктах, м'ясі, рибі та яйцях. При цьому рекомендується варіювати джерела. Готові м'ясні продукти та молочні десерти не рекомендуються їсти часто, тому що в їхньому складі не настільки багато протеїнів, зате високий вміст цукрів та шкідливих жирів. Не варто нехтувати й небілковими продуктами: овочі, фрукти та крохмали також повинні входити до денного раціону, оскільки для нормального функціонування мозку необхідно близько 30 г глюкози на добу.

Білкова дієта – це загальна методика, що поєднує різні низьковуглеводні та високожирові дієти. Безвуглеводна, кето-дієта, дієта Аткінса, Дюкана, Кремлівська, Голлівудська, палеодієта – все це її різновиди. Основний принцип залишається незмінним, проте дозволені та заборонені продукти можуть трохи відрізнятися. Щоб дізнатися точну дозволену частоту споживання, необхідно звертатися до рецептури конкретного способу схуднення (наприклад, дієта по Дюкану).

Є також вегетаріанський варіант дієти з підвищеним вмістом білка. Він заснований тільки на рослинних протеїнах і має особливість - виключення червоного м'яса, багатого насиченими жирними кислотами. У цьому варіанті тваринні білки замінюються злаками, насінням олійних культур, тофу, соєвими бобами або штучним м'ясом зі злаків. Вегетаріанська білкова дієта також має на увазі споживання овочів та якісних жирів.

Важливим елементом дієтичного харчування на основі білка є достатня гідратація від 2,5 літра води на день. Вона необхідна для забезпечення належного виведення відходів, що утворюються під час перетравлення білків. Недостатнє споживання рідини призводить до порушення функції нирок із накопиченням токсичних для організму речовин.

Щоб протеїнова дієта була ефективною та безпечною для здоров'я необхідно дотримуватися певних правил:

  • Знижувати добову калорійність, тому що втрата ваги можлива лише при дефіциті калорій
  • Харчуватися часто невеликими порціями (по 5-6 прийомів), що дозволяє контролювати голод і знижує навантаження на печінку та нирки
  • Снідати відразу після пробудження, вечеряти за дві-три годи до сну
  • Включати білкові продукти в кожен прийом їжі
  • Поєднувати в раціоні тваринний та рослинний білок, тому що останній містить важливі фітонутрієнти та антиоксиданти
  • Виключити цукор
  • Вживати фрукти у першій половині дня
  • Вважати за краще варіння, тушкування та запікання як способи приготування їжі
  • Включати в раціон овочі, тому що вони містять клітковину, необхідну для нормального травлення
  • Вживати лимон, оскільки він багатий на цитрати, які підлужують організм, підкислений білковою дієтою
  • Приймати вітамінні комплекси, засновані на вітамінах B, C і D (останній може сприяти зниженню ваги)
  • Не забувати пити багато води (не менше 30 мл на 1 кг ваги)
  • Слідкувати за фізичною активністю: швидка ходьба, фітнес або заняття у спортзалі мають бути щоденними.

Що можна їсти (список високобілкових продуктів) 

Що можна їсти

Дозволені продукти при дієті на основі білка:

– Біле м'ясо: телятина, кролик, птиця (курка, індичка, качка)

– Червоне м'ясо: яловичина, конина, баранина (максимум двічі на тиждень)

– Нежирна риба: тріска, хек, пікша, камбала, путасу, морський язик, консервований тунець

– Молюски: устриці, мідії, морські гребінці, кальмари, креветки

– Морські водорості: морський салат, вакам, норі-суші, спіруліна.

– Яйця (курячі та перепелині - сирі, варені, у вигляді омлету)

– Молочні продукти: нежирний сир і йогурт, витриманий сир, нежирне молоко (коров'яче, козяче, овече, кобиляче), вершкове масло (з обмеженням)

– Бобові: квасоля, нут, сочевиця

– Крупи (цільнозернові): бурий рис, гречка, висівки, овес

– Насіння: льону, кунжуту, соняшнику, маку, гарбуза

– Горіхи: мигдаль, грецький, бразильський, пекан, кешью, кедровий, фундук, фісташки, арахіс

– Гриби: білі, шиїтаке, лисички

– Несолодкі овочі: спаржа, кабачки, баклажани, авокадо, селера, капуста (кольорова, броколі, брюссельська, романеско, червона), огірки, шпинат, фенхель, стручкова квасоля, ріпа, щавель, цибуля, перець, редис, помідори, салати

– Трави: кріп, базилік, зелена цибуля, коріандр, естрагон, м'ята, орегано, петрушка, розмарин, шавлія, чебрець

– Фрукти: цитрусові, зелені сорти яблук, несолодкі груші, смородина, ківі

– Напої: соєве, мигдальне, вівсяне, каштанове, кокосове, рисове, конопляне або кунжутне молоко, а також чай, кава та трав'яні відвари

– Приправи: яблучний оцет, пивні дріжджі, спеції, гірчиця, сіль (обмежено)

– Проросле насіння та злаки

– Жири Омега 3: волоські горіхи, коноплі, ріпак, льон, зародки пшениці

– Жири Омега 6: оливкова, соняшникова, сафлорова, кунжутна

Концентровані рослинні білки: сейтан, тофу, темп, гумус

Важливо! За наявності алергії або харчової непереносимості до певних продуктів (наприклад, лактози) слід виключити його з раціону, замінивши іншими білками.

Якщо в організм надходить недостатня кількість білка з їжі, то компенсувати його дефіцит можна протеїнами зі спортивного харчування. Ця легкозасвоювана білкова їжа забезпечує отримання необхідної кількості протеїнів найпростішим і зручнішим способом.

Популярні протеїнові продукти, представлені в інтернет-магазині Вансітон:

  1. VANSITON FOR COCKTAILS зі смаком полуниці
  2. Вансітон Ультра-Про Банан
  3. ВАНСІТОН ЕКСТРА Ваніль
  4. Сироватковий протеїн Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard Double Rich Chocolate
  5. Optimum Nutrition Сироватковий протеїн 100% WHEY Gold Standard 2,27 кг шоколадний солод
  6. Protein Bar марципан+мигдаль від ТМ Нутренд протеїновий батончик

Що не можна

Що їсти не можна

Заборонені продукти при високобілковій дієті:

– Хлібобулочні та макаронні вироби, а також випічка. Не більше 1-2 разів на тиждень допускається невеликий шматочок цілозернового хліба.

– Борошно та кондитерські вироби, що містять цукор: цукерки, печиво, пряники, тістечка, торти, здобні булки, десерти тощо.

– Мед.

– М'ясо: жирна свинина, копчене, солоне, в'ялене м'ясо та ковбаси.

- Сухі сніданки: кукурудзяні пластівці, повітряний рис, кокосові чипси.

– Перероблені та промислові продукти: фастфуди, консерви, піца, майонез, кетчуп, тому що в них багато крохмалю та цукру.

– Харчові добавки: підсолоджувачі, консерванти, підсилювачі смаку, синтетичні ароматизатори.

– Жири: сало, маргарин, промислові соуси, смажені продукти, рафіновані олії, арахісова та кокосова олія.

– Солодкі овочі та фрукти: морква, буряк, гарбуз, манго, банан, виноград, диня, інжир, фініки, абрикоси, персики та ін.

– Овочі з крохмалем: картопля, кукурудза.

– Спеції.

– Алкоголь: вино, пиво, міцні напої.

– Солодкі безалкогольні напої (газовані, морс, компот, магазинні соки)

Тваринний білок проти рослинного 

Не всі білки однакові. Їхня харчова цінність залежить від складу незамінних амінокислот та їх біодоступності. Еталонним є яєчний білок з хімічним індексом рівним 100. Всі тварини білки також мають індекс близький до 100.

Хімічний індекс рослинних білків, що містяться в злаках (ячмінь, рис, овес), а також у квасолі та сої 80. Вони не містять всіх незамінних амінокислот, тому їх необхідно поєднувати між собою для збільшення індексу. Крім того, в них міститься крохмаль - складний вуглевод, який, в результаті, перетворюється на глюкозу, навіть якщо глікемічний індекс цих продуктів середній.

Таким чином, якщо ви хочете знизити вживання м'яса, особливо червоного, можна перейти на чисті рослинні білки, такі як соя, які містяться в тофу, темпі або місо, поєднуючи їх із рибою чи птицею. При вживанні тільки рослинних білків (у разі вегетаріанства) дуже важливо практикувати щоденну фізичну активність, щоб спалювати якнайбільше енергії.

Приблизне меню на тиждень 

Прикладне меню на тиждень

Пропонуємо один з варіантів білкового раціону меню на 7 днів

Понеділок

1-ий сніданок: 2 яйця, 1 скибочка курячої грудки, кава

2-ий сніданок: нежирний йогурт

Обід: гарбузовий суп, котлета з телятини з тушкованим цукіні

Полуденок: жменя мигдалю

Вечеря: Тріска запечена, овочевий салат із фетою

Вівторок

1-ий сніданок: 150 г смузі з протеїнового порошку (сироваткового, горохового, яєчного), чай без цукру

2-ий сніданок: фруктовий салат з яблук та цитрусових

Обід: овочевий суп, 150 г відвареної курячої грудки з тушкованим цукіні, шматочок цілозернового хліба

Полуденок: 100 г грецького йогурту

Вечеря: 200 г запеченої риби та овочевий салат з тофу

Середа

1-ий сніданок: гречана каша з молоком, трав'яний чай

2-ий сніданок: 1 апельсин

Обід: юшка без картоплі, 200 г відвареної індички з бурим рисом

Полуденок: 50 г сиру тофу

Вечеря: 150 г відвареної риби з сочевицею та паровими овочами

Четвер

1-ий сніданок: омлет з перепелиних яєць, бутерброд з твердим сиром, кава

2-ий сніданок: 1 склянка кефіру або ряженки

Обід: бульйон з курячої грудки, телячий або курячий стейк, 100 г спаржевої квасолі

Полуденок: 1 склянка протеїнового напою

Вечеря: 150 г запеченої риби з тушкованою капустою

П'ятниця

1-ий сніданок: сирна запіканка, зелений чай

2-ий сніданок: жменя горіхового міксу

Обід: 150 г яловичої печінки, рататуй з овочів (цибуля, баклажан, кабачок, цвітна капуста, болгарський перець, томат)

Полуденок: 1 склянка кефіру

Вечеря: 200 г відварених мідій (або інших морепродуктів) з бурим рисом

Субота

1-ий сніданок: каша з лляного насіння, бутерброд із цілозернового хліба з рикотою та лохиною, кава

2-ий сніданок: 1 склянка мигдального молока

Обід: овочевий суп, 200 г тушкованого кролика з відвареним броколі

Полуденок: протеїновий батончик

Вечеря: 150 г тушкованого з овочами хеку та гарнір із зеленої гречки

Неділя

1-ий сніданок: шматочок відвареної курячої грудки з листям салату, 1 склянка соєвого молока

2-ий сніданок: запечене яблуко

Обід: суп з білих грибів, ліниві вареники зі сметаною

Полуденок: жменя насіння та горіхів

Вечеря: 200 г салату з тунця з авокадо та зеленими овочами

Зазначені порції відповідають потребам людини середньої статури з нормальною фізичною активністю (до 30 хвилин на день). Таким чином, для жінок зразкова норма споживання білка може від 30 до 40 грамів на один прийом їжі, у чоловіків – від 35 до 50 грамів при триразовому харчуванні.

Для спортсменів або людей, які займаються важкою фізичною працею, можна збільшити добове споживання калорій. В рамках протеїнової дієти можна пити сечогінні трав'яні чаї на основі кульбаби, берези, ясена, таволги, кропиви, хвоща, лопуха, огірника або бузини, які сприяють виведенню сечової кислоти.

Плюси білкової дієти 

Плюси білкової дієти

Близько 40 контрольованих досліджень, проведених у США, показали, що підвищений рівень протеїну знижує систолічний та діастолічний артеріальний тиск у середньому на 1,76 мм рт. ст. та 1,15 мм рт. ст. відповідно. Велика кількість білкової їжі прискорює обмін речовин і збільшує кількість калорій, що спалюються, тому що для того, щоб перетравити та засвоїти таку їжу необхідно багато енергії. Крім того, правильне білкове харчування сприяє кращому контролю рівня цукру в крові та підвищеній чутливості до інсуліну.

До позитивних сторін дієти на білках відносять:

➤ Швидке зниження ваги без втрати м'язової маси

➤ Відсутність почуття голоду та тяги до їжі

➤ Простота проходження в домашніх умовах

➤ Великий список дозволених продуктів для формування різноманітного раціону

➤ Можливість створення простого меню з індивідуальними продуктовими уподобаннями

➤ Зниження ваги шляхом спалювання жиру, без втрати м'язової маси

➤ Підходить для спортсменів та літніх людей, які втрачають об'єм мускулатури при інших дієтах, пов'язаних зі зниженням калорій

➤ Поліпшення метаболізму внаслідок активізації обмінних процесів

➤ Зміцнення кісток, поліпшення стану шкіри, волосся та нігтів

➤ Прискорення процесів регенерації шкірної поверхні

Дослідження показали високу ефективність білкової дієти в лікуванні ожиріння, що супроводжується стійкою втратою ваги. Це дозволяє запобігти багатьом супутнім патологіям (патології травлення, обміну речовин, гормональним порушенням, психологічним розладам тощо).

Мінуси білкової дієти 

На жаль, надмірне вживання протеїнів може мати негативні наслідки для здоров'я. Експерти застерігають від неправильного застосування всіх відомих дієт на чистому білку.

Чим небезпечна білкова дієта:

➤ Збільшення рівня поганого холестерину в крові, закислення крові

➤ Погіршення роботи ниркової та серцево-судинної систем

➤ Гормональні порушення (у жінок), збої циклу, ослаблення функцій яєчників

➤ Підвищення згортання крові та ризик тромбозу

➤ Швидка, але часто короткочасна втрата ваги

➤ Неприємні побічні ефекти через дефіцит нутрієнтів та транзитних порушень ризик ефекту йо-йо (збільшення ваги шляхом відкладення жиру після виходу з дієти)

➤ Загострення гастриту та ентероколіту

До мінусів протеїнової дієти можна віднести також високу собівартість, оскільки м'ясо та риба коштують дорого.

Тривалість білкової дієти та вихід з неї 

Тривалість високобілкової дієти дуже варіабельна і залежить від обраного способу. Як відзначають дієтологи, вона дуже ефективна при скиданні ваги, але не підходить для її підтримки на певному рівні.

Мінімальний термін дієти для схуднення - один тиждень. За цей час можна скинути від 4 до 5 кг жирових відкладень. Сувора протеїнова дієта довжиною від 10 днів до 2 тижнів дає можливість позбавитися від 8 до 15 кілограмів. Максимально допустимий період такого режиму харчування при хорошій переносимості організму та відсутності хронічних захворювань – місяць.

При явному погіршенні стану здоров'я білкову дієту слід одразу ж припинити та звернутися до лікаря!

Важливо не тільки правильно сидіти на дієті, але й вийти з неї без шкоди для організму.

Щоб не повернути з лишком втрачені кілограми та не втратити здоров'я необхідно дотримуватися таких правил:

✓ Період виходу з дієти повинен бути вдвічі довшим, ніж сама дієта

✓ Намагайтеся зберігати той самий обсяг і кількість порцій

✓ Вводьте заборонені продукти в раціон поступово: спочатку фрукти та овочі (без картоплі), потім жирні сорти м'яса, крупи та, останніми — хлібобулочні вироби, макарони, картопля, солодке та алкоголь (не раніше ніж через 5 днів після повного переходу на звичайний режим харчування).

Поширені помилки

До найбільш типових помилок при дотриманні білкової дієти можна віднести:

  • Вибір в якості основного протеїнового джерела ковбас, сосисок, копченого м'яса та інших м'ясних продуктів промислового виробництва
  • Використання в харчуванні виключно тваринного білка без рослинного
  • Відмова від фруктів
  • Вживання невеликої кількості рідини
  • Безконтрольний прийом у їжу великої кількості протеїну
  • Різка відмова від вуглеводів, що є стресом для організму
  • Повне виключення висококалорійних продуктів, що загрожує недостатністю корисних поживних речовин, які вони містять

Будьте обережні з використанням спортпіту: дієта з високим вмістом білка зазвичай вимагає додавання вітамінів, мінералів та незамінних жирних кислот, щоб уникнути дефіциту.

Важливе правило білкової дієти - поступовість. Перехід на нове меню розумно розпочати із складання списку заборонених продуктів, від покупки яких варто відмовитись.

Приблизно за 2 тижні до старту дієти необхідно розпочати обмеження кількості солодких і борошняних продуктів, знижуючи загальну кількість вуглеводів. У цей період слід поступово виключати з раціону деякі спеції та знижувати споживання солі. Приблизно за 1-2 дні до дієти можна почати виводити з раціону решту небажаних продуктів. Зменшити рівень стресу допоможуть медитації, йога, дихальні вправи, прогулянки на природі, заняття творчістю.

Можливі ризики та протипоказання до дієти 

Можливі ризики та протипоказання до дієти

В іспанському університеті міста Гранада були проведені дослідження на предмет вивчення несприятливого впливу високобілкових дієт на здоров'я нирок. В експерименті брали участь дві групи щурів. Протягом 12 тижнів одних тварин годували дієтою з нормальним вмістом білка, а інших з високим вмістом білка протягом 12 тижнів. Результати показали 10% втрату ваги у щурів за 12 тижнів після дієти з високим вмістом білка. Однак їх рівень цитрату в сечі, який пригнічує вироблення кристалів кальцію, був на 88% нижчий, а pH сечі став на 15% кислішим.

Організм збільшує секрецію кальцію із сечею, щоб компенсувати кислотність, спричинену надмірним споживанням білка. Низький рівень цитрату, кислий pH сечі та високий рівень кальцію у сечі є факторами ризику утворення каменів у нирках.

Фахівці вказують на те, що нежирні шматки червоного м'яса мають тенденцію підвищувати рівень холестерину в крові, тому що містять насичені жирні кислоти. Таким чином, у довгостроковій перспективі дієта на чистому білку становить ризик для серцево-судинної системи.

До можливих побічних ефектів, що виникають на тлі білкової дієти відносяться:

  • неприємний запах з рота та метеоризм унаслідок тривалого перетравлення білкової їжі та затримки її в кишківнику
  • втома, головний біль
  • запор на білковій дієті
  • незначне погіршення когнітивних функцій через нестачу вуглеводів
  • набряки.

Білкова дієта не рекомендується:

❌ Вагітним жінкам та в період лактації

❌ Дітям та підліткам, тому що їм необхідні вуглеводи

❌ Хворим з онкологічними захворюваннями

❌ Пацієнтам з хронічними порушеннями роботи нирок, печінки та шлунково-кишкового тракту

❌ При цукровому діабеті 1 типу, порушеннях обміну речовин, захворюваннях серцево-судинної системи.

З огляду на те, що надмірне вживання риби та м'яса може негативно позначитися на здоров'ї нирок, вегетаріанська білкова дієта може виявитися цікавішим варіантом. У будь-якому випадку, дієтологи не радять дотримуватися строгої дієти з високим вмістом білка протягом тривалого часу.

Досвід показує: схуднути на білках легко, проте залишається високим ризик повторного набору ваги та ефект йо-йо. Після тривалої дієти вага майже гарантовано повернеться, при цьому ви послабите свій організм. Зберегти результат білкового схуднення можна переходом до різноманітного та збалансованого харчування за типом середземноморського у поєднанні з регулярною фізичною активністю.

Часті питання про білкову дієту

Чи потрібно рахувати калорії?

На думку авторів білкових дієт, калорійність раціону не має значення, проте важливим є вміст у ньому вуглеводів. Таким чином, треба рахувати не калорії, а співвідношення БЖВ.

Чи можна пити алкоголь? 

Ні, алкоголь належить до списку заборонених продуктів при білковій дієті.

Яку рибу можна їсти на білковій дієті?

У меню дієти на білках можна включати такі види риб: камбала (18,3 г білка), тріска (18,5 г білка), карась (20,7 г білка), тунець (22,5 г білка), макрель (22,8 г білка), скумбрія (23,4 г білка).

Чи можна їсти банани на білковій дієті? 

Банан - калорійний продукт, містить велику кількість фруктози, яка в організмі перетворюється на глюкозу, тому він входить до списку заборонених продуктів при білковій дієті. 

Якщо Вас зацікавила тема цієї статті, висловіть свою думку, запитайте або напишіть відгук.


Подібні статті
Промисловий синтез амінокислот
У промислових масштабах амінокислоти отримують одним з нижчезазначених методів: Метод хімічного синтезуПри прям..
7590
Спортивне харчування для набору м'язової маси
10 спортивних добавок, які знадобляться для набору м'язової масиУ вас худорлява статура? Хочете виправити цю проблему в короткі терміни? Тоді доведеть..
14505
Що таке протеїн? Види протеїну.
Для більшості людей, при згадці про спортивні добавки, насамперед на думку спадає магічне слово - Протеїн. Для людей, закоренілих у своєму невігластві..
57520
Протеїн для дівчат – користь чи шкода?
Спортивне харчування - невіддільна частина життя людини, яка веде активний спосіб життя з регулярними фізичними навантаженнями. Протеїнові добавки поп..
45355
Що таке креатин та як його приймати?
М'язи Атланта, сила Геркулеса та енергія Зевса – так відгукуються про креатин початківці та просунуті бодибілдери. Це найпопулярніша та досконально ви..
35144
Бюджетне правильне харчування: чи можна харчуватися правильно та дешево?
Правильне харчування — це не обов’язково великі розтрати на продукти. Існує безліч дешевих продуктів, які мають широкий спектр корисних властивостей і..
491021
Питна дієта – що це і скільки можна скинути?
Питна дієта, як відомо з назви, це спосіб вживання їжі рідкому вигляді. Рідке харчування дозволяє їжі швидше засвоюватися, полегшує процес її перетрав..
59545
Продукти з клітковиною: у яких продуктах міститься найбільше клітковини?
Що таке клітковина та її види?Висівки, вони ж клітковина, - це харчові волокна, які наш шлунок не перетравлює. До них відносяться оболонки та м'якоть ..
54829
Чому хрустять пальці й чи можна хрустіти пальцями?
Як виникає хрускіт пальців?Загальна думка вчених звелася до того, що виникає характерний звук при різкому згинанні та розгинанні суглобів. Так названи..
11619
Як підняти тестостерон природним шляхом?
Тестостерон є статевим гормоном, який грає вагому роль здоров'я чоловічого організму. Гормон забезпечує не тільки статевий потяг в чоловіків, а й підт..
57771
Збалансоване харчування – що це означає і як правильно харчуватися?
Що таке збалансоване харчування?Збалансованим харчування на кожен день вважається правильна норма білків, жирів та вуглеводів, а також дотримання енер..
17982
Гречана дієта: у чому суть дієти, ефективність та протипоказання
У чому суть гречаної дієти?Основний принцип дієти у зменшенні калорійності раціону внаслідок переходу на моно харчування. Гречка не тільки поживна і б..
56222
Яєчна дієта – як працює і кому підійде?
Дієта на яйцях це різновид білкової дієти, яка є низьковуглеводною і дозволяє втрачати жирову масу не допускаючи «спалювання» м'язів. Цей режим харчув..
82022
Дієта маггі – що це та яка у неї ефективність?
Засновником дієти Маггі є всім відома Маргарет Тетчер. Нині такий принцип харчування є одним з найбільш дієвих для швидкого та безпечного схуднення. З..
80174
BCAA (амінокислоти з розгалуженими ланцюгами) – що потрібно знати?
Що таке БЦАА?BCAA це комплекс, який складається з розгалужених ланцюгів. Складовими комплексу є валін, лейцин, ізолейцин. Амінокислоти є будівельним м..
28875
У яких продуктах багато білка? Кращі джерела для організму
Білок у їжі справжній будівельний матеріал для клітин організму. Він незамінний для м'язів, внутрішніх органів та шкіри, бере участь у багатьох процес..
207673
Глікемічний індекс – що вам потрібно знати про ГІ
Що таке глікемічний індекс простими словами?Глікемічний індекс — це показник, який вказує на швидкість розщеплення продуктів в організмі та перетворен..
251659
Як набрати вагу чоловікові та дівчині без шкоди для здоров'я
У той час, як одні люди зайняті схудненням, інші турбуються про те, що худнуть і поповніти в них не виходить. У цій статті ми розповімо, що необхідно ..
8691
Розвантажувальні дні – що це і чи потрібні вони?
Попри те, що лікарі та дієтологи єдиним фронтом виступають проти розвантажувальних днів для схуднення, вважаючи правильно підібраний раціон БЖВ єдиним..
27738
Дефіцит вітаміну Д — як визначити, методи лікування та профілактики
Що таке вітамін D та його функції в організміВітамін D — це група біологічно активних речовин, а не самотній компонент. Основні з них — D2(ергокальциф..
4556
Найкращі сніданки: як приготувати корисні та смачні сніданки?
Багато хто з нас не снідає вранці через брак часу або відсутність апетиту. Однак, лікарі стверджують, що ранковий прийом їжі дуже важливий, оскільки з..
2878
Протеїн для схуднення допоможе схуднути?
Що таке протеїн (білок)?Протеїн (білок) — один з основних елементів будови людського організму. Білкові сполуки — це м'язи, ферменти, гормони, речовин..
4111
Продукти, що знижують цукор у крові, яка їжа в цьому допоможе?
Висока концентрація цукру в крові може бути проблемою для багатьох людей, особливо для тих, хто має діабет або стикається з проблемами інсулінорезисте..
1498
Кедрові горіхи: користь та шкода для здоров'я
Що таке кедрові горіхи та де вони ростуть Кедрові горіхи – це відомий смачний і корисний продукт, який отримують із насіння сосни звичайної (Pinus ..
2249
З чого і як роблять протеїн у порошку?
Що таке протеїн у спортивному харчуванні та для чого він потрібен?Протеїн — це незамінний компонент у спортивному харчуванні, який відіграє ключову ро..
4237
Скільки калорій в одному яйці різних розмірів та способів приготування
Харчова цінність та користь курячих яєць для організмуКурячі яйця – це один з найпоширеніших продуктів, який відомий своєю високою харчовою цінністю..
5857

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре