ru | ua | en
Інформація
аыф
Пошук

Промисловий синтез амінокислот

У промислових масштабах амінокислоти отримують одним з нижчезазначених методів:


Промышленный синтез аминокислот


Метод хімічного синтезу

При прямому хімічному синтезі виходять суміші D- і L-ізомерів амінокислот, які згодом необхідно розділити на оптичні антиподи ферментативним способом. Необхідність додаткової стадії робить такі процеси гіршими в порівнянні з прямим ферментативним синтезом.

Тому хімічний синтез застосовується, в основному, для виробництва метіоніну, оскільки в цьому випадку не потребує поділу енантіомерів (L- і D-ізомери метіоніну є біологічно-активними).

Ензиматичний синтез

За даним способом процес отримання амінокислот полягає в синтезі попередника амінокислоти та подальшої його трансформації в цільову амінокислоту з використанням виділених ферментів або мікроорганізмів.

Попередники

Фермент

Продукт

Фумарат амонію

Аспартаза

L-аспарагінова кислота

Корична кислота

Фенілаланін аміак ліаза

L-фенілаланін

L-Аспарагінова кислота

Аспартат-β-декарбоксилаза

L-аланін

Фенол, серин

Тирозинфеноліаза

L-тирозин

Індол, серин

Триптофаніндоліаза

L-триптофан

Гліцин, метанол CH3OH

Сериндегідраза

L-серин

Ферментативний синтез

Даний спосіб отримання амінокислот заснований на здатності мікроорганізмів синтезувати всі L-амінокислоти, а в певних умовах — забезпечувати їх «надсинтез». Основна відмінність мікробіологічної ферментації від ензиматичної полягає у використанні не окремих виділених, а всіх ферментів мікроорганізмів.

Продуцентами амінокислот в біосинтезі найбільш часто служать бактерії, що належать до роду Corynebacterium, Brevibacterium, Escherishia. Субстратом при виробництві амінокислот є вуглеводнева сировина (меляса, гідролізат крохмалю і целюлози), етанол, оцтова або інші органічні кислоти, а також вуглеводні. Як джерело азоту використовують солі амонію, нітрати, а також амінокислоти.

У мікробіологічного синтезу є свої переваги та свої недоліки. З одного боку, в ньому мало стадій і потрібна відносно проста та універсальна апаратура. З іншого боку, живі організми, з якими доводиться працювати, дуже чутливі до найменшої зміни умов, а концентрація цільового продукту виходить низькою, що веде до збільшення розмірів апаратури.

Основні методи промислового синтезу і кількість основних амінокислот, що продукують (станом на 2003 рік, річний приріст виробництва 2-5%) наведені в таблиці:

Амінокислота

Світове виробництво,
тонн/год

Метод синтеза

L-Глутамат

1000000

Ферментативний

DL-метіонін

350000

Хімічний

L-Лізин

250000

Ферментативний

Гліцин

22000

Хімічний

L-Фенілаланін

8000

Ферментативний

L-Аспарагінова кислота

7000

Ензиматичний

L-Треонін

4000

Ферментативний

L-Цистеїн

1500

Гідроліз білків і мікробіологічний

DL-Аланін

1500

Хімічний

L-Глутамін

1300

Ферментативний

L-Аргінін

1200

Ферментативний

L-Триптофан

500

Ензиматичний

L-Валін

500

Мікробіологічний

L-Лейцин

500

Гідроліз білків і мікробіологічний

L-Аланін

500

Ферментативний

L-Изолейцин

400

Ферментативний

L-Гистидин

400

Ферментативний

L-Пролин

350

Ферментативний

L-Серин

200

Ферментативний

L-Тирозин

120

Гідроліз білків


Супутні товари
Хіт продажів
Хіт продажів
Хіт продажів
Подібні статті
Спортивне харчування для схуднення
Перш ніж розглядати спортивне харчування для сушіння або схуднення, необхідно розібратися, в чому різниця між цими процесами. З першого погляду мета з..
7749
Запах амінокислот
Багатьох споживачів спортивного харчування часто хвилює питання природних органолептичних (запах, смак, колір) показників вживаних функціо..
12157
Все про хондроітин і глюкозамін
У процесі життєдіяльності організм людини зазнає ряд змін, безліч з яких мають деструктивний характер. Говорячи простіше, організм повільно, але впевн..
3093
L-карнітин - кілька порад щодо вибору
З кожним днем, все більше і більше людей починають дотримуватися правил здорового способу життя. Це стосується занять спортом та правильного харчуванн..
3304
Як вибрати тестостероновий бустер?
Бустери тестостерону дозволяють збільшити концентрацію головного анаболічного гормону в організмі та, відповідно, підвищити тренувальні показники. Ми ..
4656
Препарати для суглобів і зв'язок в спортивному харчуванні: вітаміни, спортивні добавки
Існує 2 способи — ретельна розминка перед кожним тренуванням і прийом спеціальних спортивних добавок, що зміцнюють зв'язки та суглоби. З першим момент..
7222
Виробництво спортивного харчування: міфи і реальність
Як вибирає спортивне харчування середньостатистичний спортсмен, який регулярно відвідує тренажерний зал? Зазвичай він покладається на інформацію, яку ..
4510
Білкова дієта: меню, користь та протипоказання
Про білкову дієту не чув лише лінивий. І хоча цей режим харчування викликає чималі суперечки та дискусій у колах щодо харчування та здоров'я, він зали..
60341

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре