ru | ua | en
Інформація
аыф
Пошук

Спортивне харчування для набору м'язової маси

10 спортивних добавок, які знадобляться для набору м'язової маси

У вас худорлява статура? Хочете виправити цю проблему в короткі терміни? Тоді доведеться вживати спортивне харчування для набору м'язової маси. А щоб ви не розгубилися в широкому розмаїтті, нижче наведено список тих добавок, які допоможуть прискорити ріст м'язів.

Який СпортПіт потрібен для набору маси?

Для вашої зручності всі добавки відсортовані за паливною ефективністю. Тобто, першим йде необхідний СпортПіт для набору ваги, а потім додатковий.

1. Гейнер

Гейнер - спортивна добавка, яка містить в собі вуглеводи та білки, необхідні для росту м'язової маси. Причому перше міститься більше, ніж друге (що і потрібно для спортсмена). Належить до категорії швидкозасвоюваних продуктів.

Як правило, гейнер приймають відразу після занять в спортзалі. Причини прості: при силовому тренуванні організм витрачає до 150 г глікогену, а його, зрозуміло, треба заповнювати.

2. Сироватковий протеїн

У складі протеїну міститься білок, а це основний будівельний матеріал для м'язів. У день необхідно приймати 1,5-2 г білка на 1 кг власної ваги. Тобто, якщо ви важите 65 кг, то організм повинен отримувати 130 г білка в добу.

Плюсами такого протеїну є те, що він виготовляється з молочної сироватки та є швидкозасвоюваним. Якщо звичайна їжа перетравлюється кілька годин, то протеїн засвоюється організмом за пару хвилин. Крім того, в одній мірній ложці міститься багато білка - до 25 г (це рівносильно великому шматку м'яса).

3. Креатин

Дана спортивна добавка теж необхідна для збільшення об'єму м'язової маси. А заодно - для збільшення силових показників. Креатин виступає в якості додаткового джерела енергії та сприяє оптимізації енергетичних процесів. Якщо регулярно його приймати, то в підсумку м'язи стають сильнішими, а ви зможете займатися довше та інтенсивніше.

Другою перевагою є те, що креатин затримує рідину в м'язах. У підсумку ви швидше набираєте вагу, а м'язи збільшуються в об'ємі (стають більш рельєфними та міцними).

4. Амінокислоти

BCAA - комплекс амінокислот, необхідних для метаболізму (містить лейцин, валін, ізолейцин). Приймаючи таку добавку, ви змушуєте організм вважати, що він отримав якісні білки. І це дуже важливо, адже амінокислоти не є джерелом енергії. Вони лише зупиняють катаболізм, знижуючи втому. У зв'язку з цим BCAA приймається після занять в спортзалі.


Додатковий СпортПіт

Перераховані вище спортивні добавки - це основа. Але крім них можна також приймати:

  1. Передтренувальні комплекси. У їх складі містяться різні компоненти, але основними вважаються всього два. Перший - кофеїн, який підвищує рівень енергії та допомагає вам тренуватися довше. А другий - оксид азоту, що активує кровотік в м'язах і оптимізує доставлення нутрієнтів після занять в спортзалі.
  2. Омега-3. Дана харчова добавка зміцнює імунітет і допомагає швидше заліковувати запалення. Також вона прискорює ріст м'язової маси та процес відновлення мускулатури.
  3. Мультивітаміни. Крім вуглеводів, білків і жирів вам знадобляться вітаміни та корисні мінерали. Причому у великій кількості. Влітку з цим ніяких проблем немає, а взимку комплекс, що містить повний набір вітамінів і мікроелементів, буде дуже до речі.
  4. Мелатонін. Одним з ключових моментів швидкого росту м'язів є повноцінний здоровий сон. Адже м'язова маса росте саме в період відпочинку. Але якщо ви тренуєтеся ввечері, то нерідко після занять з'являється безсоння. Розв'язувати цю проблему допомагає мелатонін.
  5. Бустери тестостерону. Дані спортивні добавки підвищують рівень тестостерону, що дозволяє вам тренуватися інтенсивніше (і тим самим швидше нарощувати м'язову масу).
  6. ZMA. В її складі міститься цинк, магній, вітамін B6. Відповідно, якщо організму не вистачає цих речовин, то їх можна заповнити шляхом прийому таблеток. Але користь даної добавки досить слабка, тому вона стоїть останньою в даному рейтингу.

Зі списком спортпіта розібралися, тепер розглянемо основні рекомендації по його прийому.

Як приймати спортивне харчування для набору маси?

Оскільки у кожної добавки різні правила прийому, то для наочності потрібна інформація подана у вигляді таблиці:

1. Гейнер - вранці та після занять в спортзалі

2. Сироватковий протеїн - декілька разів на день

3. Креатин - вранці та після занять в спортзалі

4. Амінокислоти BCAA - під час занять в спортзалі

5. Передтренувальні комплекси - перед силовим тренуванням

6. Омега-3 - вранці під час сніданку

7. Мультивітаміни - днем під час обіду

8. Мелатонін - перед сном

9. Бустери тестостерону - вранці та до початку занять в спортзалі

10. ZMA - перед сном


Оскільки інформація стисла, то додатково розглянемо рекомендації з прийому перших 4 спортивних добавок:

  • Гейнер. Приймається по 1 мірній ложці за раз. Найчастіше - після тренування. Також його можна вживати вранці замість протеїну (особливо, якщо немає часу на сніданок).
  • Сироватковий протеїн. Приймається 3-5 разів на добу по 1 мірній ложці в перервах між їжею (це приблизно 20-25 г білка). Вживати його можна вранці (для запобігання руйнуванню м'язової тканини), за 1 годину до початку занять в спортзалі та після їх закінчення.
  • Креатин. Приймається по 3-5 г в день. Можна розмішувати з солодким соком. Допускається поєднання креатину з протеїном або гейнером.
  • Амінокислоти BCAA. Оптимальний час прийому: вранці, до початку, під час і після закінчення занять в спортзалі. Найбільше організм потребує амінокислот після тренування. Тому, рекомендується пити BCAA за пів години до занять (1 капсулу) і відразу після їх закінчення. А щоб придушити ранковий катаболізм, можна приймати амінокислоти відразу після сну.

Враховуйте, що рекомендації є загальними, оскільки це залежить від виробника і складу конкретної харчової добавки. Тому перед тим як приймати СпортПіт, обов'язково вивчіть інструкцію або проконсультуйтеся з тренером.

Замість висновку

Вище було перераховано найкраще спортивне харчування для росту м'язів. Але не забувайте, що для досягнення бажаного результату, потрібно дотримуватися 3 простих правила:

  • правильно харчуватися;
  • наполегливо тренуватися;
  • спати 7-8 годин на добу.

А СпортПіт - це лише добавка, яка використовується в якості доповнення. Але при правильному підході він допоможе швидше наростити м'язову масу, забезпечуючи організм поживними речовинами, яких йому так не вистачає.


Подібні статті
Все про хондроітин і глюкозамін
У процесі життєдіяльності організм людини зазнає ряд змін, безліч з яких мають деструктивний характер. Говорячи простіше, організм повільно, але впевн..
3092
L-карнітин - кілька порад щодо вибору
З кожним днем, все більше і більше людей починають дотримуватися правил здорового способу життя. Це стосується занять спортом та правильного харчуванн..
3302
Що таке креатин та як його приймати?
М'язи Атланта, сила Геркулеса та енергія Зевса – так відгукуються про креатин початківці та просунуті бодибілдери. Це найпопулярніша та досконально ви..
35110
Білкова дієта: меню, користь та протипоказання
Про білкову дієту не чув лише лінивий. І хоча цей режим харчування викликає чималі суперечки та дискусій у колах щодо харчування та здоров'я, він зали..
60221
Процент жиру в організмі: що це та як його виміряти?
Вага – не є вирішальним показником фізичної форми. Двоє людей з однаковою вагою можуть мати абсолютно різне тіло шляхом співвідношення жиру та м'язів...
89179
Що таке м'язовий пампінг і чи потрібен він вам?
Що таке пампінг?Пампінг — вид фізичного тренування, спрямованого на швидке і тимчасове збільшення об'єму м'язів. Це зазвичай досягається за допомогою ..
3193

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре